
Jarmuż wysiewamy w dwóch rotacjach: wczesną wiosną na rotację wiosenno-letnią i w połowie lipca na rotację jesienną tak można przeczytać na https://porady-dzialkowe.pl/jarmuz-uprawa/
Chociaż możesz wysiewać bezpośrednio, wolimy wysiewać w mieszkaniach w szklarni, aby rośliny miały przewagę nad chwastami. Dla nas, z ostatnimi przymrozkami w połowie maja, wysadzanie rotacji wiosenno-letniej w pierwszym tygodniu kwietnia sprawdza się dobrze. Gleba się ociepliła, a dzień jest wystarczająco długi, by mógł szybko rosnąć. Oznacza to, że zwykle wysiewamy na początku marca, ponieważ rośliny zwykle potrzebują około 5 tygodni od nasiona do wielkości przeszczepu.
P. Jaka jest rutyna przygotowania gleby i rozmieszczenia w czasie przeszczepu?
A. Sadzimy w 12-centymetrowych odstępach we wszystkich kierunkach w ogrodzie i zapewniamy im dużo płodności. Używamy organicznej mieszanki 4-4-4 lub kompostu z obornika kurzego. Ale jeśli masz dużo roślin i mało miejsca, możesz je wcisnąć i przerzedzić w miarę wzrostu.
P. Mówiąc o przerzedzaniu i tym podobnych: Przy całej tej jarmużu, z którego możesz czerpać w swojej kolekcji, podejrzewam, że jesz go dużo, tak?
A. Młode, delikatne liście świetnie nadają się do sałatek lub zwiędłych warzyw (lubię je wkładać pod gorące jedzenie w misce, aby trochę zwiędły). Większe liście można również jeść na surowo, ale najlepiej je gotować.
Odmiany kapusty Brassica napus – tak zwane kapusty rosyjsko-syberyjskie, które w większości pochodzą z Europy Północnej i Azji Północnej – wydają się być najdelikatniejsze. „Red Russian” i „Syberian” to dwie najbardziej znane odmiany.
Wolimy kapustę Brassica napus od kapusty Brassica oleracea (nazywanego również kapustą europejską), ponieważ napus jest bardzo odporny na zimę, ma delikatniejsze liście, lepszy smak oraz ogólnie większą żywotność i plon.
Wiele przepisów mówi o wyrzucaniu łodyżek jarmużu, ale myślę, że surowe są pyszną, chrupiącą przekąską i dodają przyjemnej konsystencji po ugotowaniu (po prostu wrzuć je na patelnię kilka minut przed liśćmi). Łodygi są tam, gdzie jest słodycz.
P. Czy w czasie żniw wyciągasz jarmuż wiosenny? (Wiem, że utrzymujesz te, które hodujesz na nasiona, ponieważ jesteś hodowcami nasion! – ale mam na myśli jadalny ogród).
O. Wiosenna rotacja jarmużu może przetrwać do następnej wiosny, jeśli dasz mu trochę miłości w środku lata. Podlewać, pielęgnować, obierać stare liście i na początku sierpnia nawozić.
Latem nie jemy jarmużu, ponieważ jest wiele innych dobrych rzeczy, ale też go nie wyciągamy. Większe rośliny mają jednak niższy wskaźnik przeżywalności przez zimę, co jest jednym z powodów, dla których sadzimy ponownie na początku lipca na rośliny zimujące.