Uprawa gorczycy


Gorczyca to jedno z tych niezawodnych warzyw, które każdy może uprawiać i przynosić wspaniałe plony. Zawsze uprawiam o wiele więcej niż potrzebuję, więc w tym roku zdecydowałem się pozwolić niektórym roślinom dojrzeć i wyhodować nasiona gorczycy. Tak, dobrze to przeczytałeś! Z gorczycy powstają zarówno nasiona gorczycy, jak i inne warzywa do następnego smażenia! 

Musztarda to bajecznie wszechstronna uprawa. Musztarda uprawiana na nasiona jest zwykle dopuszczana do pośpiechu, ale zanim się usunie, można ją uprawiać jako gorczycę , ponieważ cała roślina jest jadalna. Może być również uprawiana w postaci mikrozieleń musztardowych . Zieloni to pieprzny, lekko gorzki liść sałatkowy, bogaty w przeciwutleniacze i pełen witamin. Może być również uprawiana jako zielony nawóz lub roślina okrywowa, stosowana do hamowania wzrostu chwastów i działa jako biofumigant po wkopaniu w glebę.

Wreszcie, kiedy rośliny gorczycy kwitną, wytwarzają nasiona gorczycy, kluczowy składnik sosu musztardowego, nadając mu charakterystyczny pikantny smak i pikantny smak. Nasiona można również wykorzystać do ożywienia potraw z ziemniaków, warzyw i mięsa jako sproszkowaną przyprawę lub lekko pokruszone i dodać do nacierania, marynat i curry. Szczególnie nie mogę się doczekać spróbowania domowych przepisów na sos musztardowy, które zawierają składniki takie jak piwo, porto, miód, zioła!

Wszystko o roślinie gorczycy

Gorczyca to nazwa zwyczajowa szerokiej grupy roślin jednorocznych z rodziny kapustowatych, Brassicaceae , uprawianych ze względu na ich liście i nasiona. Istnieje kilka gatunków gorczycy wytwarzających różne kolory i smak nasion, takich jak Brassica juncea, Brassica nigra i Brassica alba . Musztarda to roślina uprawiana na chłodną pogodę, zaadaptowana z dzikiej rzodkwi i rzepy, która pochodzi z zachodniej Azji i Europy.

Liście i kwiaty różnią się wyglądem w zależności od gatunku lub odmiany. Musztarda liściasta może być głęboko klapowana, plisowana lub owalna. Może mieć kolor od ciemnego do jasnozielonego, czerwonego lub fioletowego, co czyni je atrakcyjnym dodatkiem do każdej salaterki. Rośliny gorczycy mają zazwyczaj żółte kwiaty, ale czasami mogą być kremowobiałe. Kwiaty są produkowane na wysokich kolcach o długości od 12 do 36 cali (30-90 cm). Po kwitnieniu rozwijają się długie, cienkie, zielone strąki nasion (o długości ok. 2,5 cm), które w miarę dojrzewania i dojrzewania powoli stają się jasnobrązowe. Strąki pękają, gdy nasiona są gotowe do produkcji lekko inwazyjnej rośliny, jeśli nie są zarządzane.

Musztarda ma intensywny cykl wzrostu. Nasiona kiełkują od 5 do 10 dni i szybko rosną, tworząc rozetę z liści przypodstawnych. Gdy rośliny dojrzewają, z podstawy wyrasta wielorozgałęziony kwiatostan, wytwarzający strąki, gdy kwiaty są już wyczerpane. Czas od wysiewu nasion do zbioru nasion wynosi około 90 dni.

Wszystkie części gorczycy są jadalne. Liście i kwiaty są używane do sałatek i smażonych potraw, a korzeń może być używany jako warzywo korzeniowe, pieczone, gotowane lub krojone. Nasiona mogą być używane do aromatyzowania fermentów, marynat, dań mięsnych, warzywnych i rybnych, a także do robienia kultowych sosów musztardowych.  

Gorczycę uprawia się również jako zielony nawóz wkopany do gleby wiosną, który dodaje materię organiczną, poprawia strukturę gleby i zatrzymywanie wilgoci. Gorczyca jako roślina okrywowa hamuje rozwój chwastów i chroni gołą glebę przed żywiołami. Jako członek rodziny kapustowatych musztarda powinna podążać za cyklem rotacji innych kapustnych, takich jak kalafior, brokuły i jarmuż.

Rodzaje nasion gorczycy

Musztarda jest drugą najczęściej używaną przyprawą w Stanach Zjednoczonych po ziarnach pieprzu, a do spróbowania jest ponad 40 odmian gorczycy. Oto kilka głównych dostępnych rodzajów nasion gorczycy.

Brassica alba : Nasiona gorczycy żółtej/białej. Jest to musztarda używana głównie do musztard umiarkowanie ostrych. Ma najłagodniejszy smak i największe nasiona. To jest to, co jest używane do robienia tradycyjnej musztardy „Ball Park” z żółtej musztardy, ponieważ zarówno żółte nasiona, jak i białe nasiona można łączyć, aby uzyskać ten wspaniały kolor.

Brassica juncea : Nasiona gorczycy brunatnej mają ciemniejszą powłokę i są używane do wyrobu musztardy typu dijon. Jest również mieszany z nasionami gorczycy żółtej, aby stworzyć musztardę angielską lub pikantną musztardę brązową. Inne popularne nazwy tych brązowych nasion to gorczyca chińska lub gorczyca indyjska. B. juncea jest używana samodzielnie do produkcji chińskich ostrych musztard, ale jest również nazywana prawdziwą musztardą dijon, ponieważ jej ostry smak łagodnieje po zmieszaniu z winem. Musztarda Czerwona Olbrzym to odmiana Brassica juncea, która wytwarza fioletowe liście, idealne do gotowania jako azjatyckie warzywa. Inną popularną odmianą jest Southern Giant.

Brassica nigra : Nasiona gorczycy czarnej, które są mniejsze niż inne rodzaje. Czarne nasiona mają najsilniejszy smak ze wszystkich rodzajów nasion gorczycy. Czasami czarne nasiona gorczycy będą mieszane z gorczycą żółtą zamiast brązowej, aby uzyskać pikantny rodzaj musztardy.